Voorzichtig met sexting: hoofd buiten beeld (ja, ook op Snapchat)!

Gepubliceerd op 29 februari 2016 om 12:51

Ondanks dat we vaak gewaarschuwd worden voor de gevaren ervan, kunnen velen het maar niet laten: sexting. Oftewel spannende berichten, foto’s en filmpjes naar elkaar sturen via de smartphone. Het grootste (en eigenlijk enige) gevaar schuilt erin dat je met je sexy ik letterlijk een onuitwisbare indruk kan maken. Een pikante of zelfs ronduit erotische foto waarop je herkenbaar te zien bent, kan via de beoogde ontvanger in verkeerde handen geraken en zelfs razendsnel via chatapps en social media verspreid worden. En je zo je leven lang achtervolgen.

De remedie is heel simpel: laat je hoofd buiten beeld! Die boodschap staat centraal in een mediacampagne van het Nederlandse tv-programma Spuiten en Slikken en wordt luister bijgezet met de hashtag #geenhoofd. Daaronder worden op Twitter en Instagram hoofdloze sexy selfies geplaatst om aandacht te vragen voor dit probleem.

Volgens de makers van het BNN-programma is sexting het nieuwe flirten en zullen steeds meer mensen, jong en oud, deze hobby gaan uitoefenen. Niks mis mee, vinden ze, zolang je het verstandig doet. Want anders kan het uitlekken foto’s grote gevolgen hebben. Slachtoffers kunnen afgeperst of gechanteerd worden wat voor ernstige psychische problemen kan zorgen met soms een afloop waar je liever niet aan denkt. Met een poster- en hashtagcampagne wil het programma het taboe rondom sexting en de gevaren doorbreken.

De BNN’ers adviseren ook nog om je beelden te maken voor een neutrale achtergrond en erop te letten dat je haar, tatoeages, moedervlekken en piercings uit beeld blijven.

Kijk uit voor de Snapchat-hack

Voer je graag spannende gesprekken op Snapchat, met dito foto’s en filmpjes? Wees ook dan op je hoede. De babbelapp werd bekend om de zichzelf vernietigende foto’s, wat echter een lachertje is, aangezien een screenshot zo gemaakt is. Snapchat kwam daarop met een functie die je verwittigt wanneer de ander een screenshot maakt. Leuk en aardig, maar enerzijds is het kwaad dan al geschied, anderzijds valt die ‘screenshotverklikker’ met een simpel trucje te omzeilen. Als je de snaps laadt maar niet opent, vervolgens de vliegtuigmodus aanzet en daarna de snaps alsnog opent, kan je naar hartelust screencappen zonder dat de ander daar een melding van krijgt. En een ander kan dat dus ook bij jou doen. Dus ook op Snapchat stuur je spannende selfies best alleen met #geenhoofd.
 

© Copyright Start18.be, 2008-2016. Alle rechten voorbehouden. start18be@gmail.com